Att vara förtroendevald

Inför kyrkoval finns det möjlighet att engagera sig som förtroendevald i Österhaninge församling. Förtroendevalda väljs i kyrkovalet till att vara delaktiga, ta ansvar och vara med och utveckla helheten i Svenska kyrkan.  Hur är det egentligen att arbeta som förtroendevald? Läs vad de redan aktiva har för erfarenheter.

Elving-Brask.jpg Petri-Salonen.jpg Sten-Toll.jpg

"Se till att församlingen mår bra!”   Elving Brask, 68 år

- Jag var anställd som kyrkvaktmästare när jag blev tillfrågad om att bli politiskt engagerad. ”Ni som jobbar i kyrkan är de som vet bäst hur det fungerar” fick jag höra. Jag vill arbeta för ett gemensamt styre av församlingen utan politiska grupperingar. Jag har varit förtroendevald i tjugo år, med vissa viloperioder. Jag kom tillbaka när kyrkan skildes från staten – då blev det intressant igen, med en självständig kyrka.
- Under mina år som förtroendevald har mitt engagemang medverkat till att förverkliga flera av de satsningar vi gjort vad gäller fastigheter. Jag har bland annat bidragit till att vi startade och idag driver verksamheten på Kryckan för hemlösa och utsatta.

- Till nya förtroendevalda vill jag säga: Se till att församlingen mår bra! Det är församlingen vi jobbar för och tar ansvar för. Alla som är förtroendevalda behöver känna ett engagemang för och vara intresserade av kyrkan.

”Jag har lärt mig väldigt mycket”   Petri Salonen, 36 år

- Jag vill engagera mig i en kyrka som finns för alla människor i vårt samhälle, som ställer upp i olika livssituationer. För mig är Svenska kyrkan vår gemensamma folkkyrka och bärare av den svenska kristna traditionen. Jag vill jobba för en församling som når ännu fler människor, och som fler blir intresserade av att engagera sig inom.
- Som förtroendevald har jag lärt mig väldigt mycket om begravningsfrågor eftersom jag sitter i kyrkogårdsnämnden. Dessutom har jag lärt mig en hel del om kyrkans vardagliga verksamhet, den som man inte annars möter.
- Våga gå med och våga göra saker. Att engagera sig i församlingen ger så mycket tillbaka.

”Jag kan växa och utvecklas i min tro.”   Sten Toll, 38 år

- Jag har varit engagerad i Österhaninge församling länge. Innan jag blev kyrkopolitiker var jag ungdomsledare. Förutom att jag nu är engagerad som kyrkopolitiker är jag även kyrkvärd i Vendelsö kyrka.
- Svenska kyrkan betyder mycket för mig. Det är en plats där det kristna budskapet förkunnas och där jag kan växa och utvecklas i min tro. Genom att vara förtroendevald får jag en inblick i församlingens alla verksamheter. Här finns verksamheter för alla, som på olika sätt syftar till att sprida och leva det kristna budskapet. Det finns mycket medmänsklighet, kärlek, respekt och omtanke i den verksamhet som församlingen erbjuder.
- Som förtroendevald har jag stor möjlighet att verka för att allt detta även fortsättningsvis ska vara möjligt. Det handlar om att förvalta och utveckla verksamheten så att den svarar mot de behov som finns idag och för att den även i framtiden ska kunna erbjuda ett stort utbud av olika aktiviteter att delta i.