Internationellt arbete

Svenska kyrkan deltar tillsammans med kyrkor världen över i arbetet för mänskliga rättigheter; en värld utan fattigdom, hunger och förtryck. Svenska kyrkan drivs av övertygelsen om varje människas okränkbara värde. Tillsammans med andra kyrkor och biståndsorganisationer finns Svenska kyrkan i hela världen för att hela världen. Uppdraget är att vara kyrka just nu – för försoning, förvandling och upprättelse.

jorden.jpg

insamling.jpg

dsc_3435.jpg afrikansk-kille-Bukoba.jpg

Ombud för världen

I Svenska kyrkan finns ca 6000 frivilliga ombud i församlingarna, som engagerar sig i det internationella arbetet och i insamlingen av pengar.

Österhaninge församling har flera ombud som engagerar sig. En del har även varit på plats utomlands och sett hur insatserna fungerar.

Vill även du bli internationellt ombud? Ditt engagemang behövs!

Kontakta Andrea Isaksson för mer information: tel. 08-555 670 56

Vänförsamling i Haapsalu

Vänskapsrelationerna med församlingen i Haapsalu, går tillbaka till åren efter Estlands självständighet i början av nittiotalet. S:t Johannes församling i Haapsalu har 2520 medlemmar och tre anställda. Frivilliga volontärer gör ett stort arbete. Körer och musik är viktigt i församlingslivet Ca 350 pers är betalande medlemmar. Donationer och stöd från vänförsam-lingar är viktiga för församlingen.
24-26 maj 2013 deltog Österhaninge församling i kyrkodagar i Haapsalu tillsammans med församlingar från Tyskland och Finland och samtalade om hur ett framtida samarbete kan se ut och lärde mer om den estniska lutherska kyrkan/estnisk kultur och de lokala församlingarnas villkor.

Vän med Bukoba

Österhaninge församling har ett aktivt

utbyte med vänförsamlingen i Bukoba, Tanzania sedan 2008. Representanter från de olika församlingarna har besökt varandra och utbytt erfarenheter.

Den 14-19 oktober 2015 besökte en delegation från Österhaninge församling Bukoba för att delta i vigningen av den nye biskopen i Abednego Keshomshahara. Som gåva från oss fick biskopen en mitra (den huvudbonad som biskopen bär). Flera församlingar och verksamheter kring Bukoba besöktes. bl. a. församlingen Buanjai, där Peace Mutoka är kyrkoherde och Kashura i stadens utkant. På bilden syns

Kyrkoherde Peace Mutoka, domprost Lermy Lwankomezi med fru och

kyrkoherde Krister Stenberg.

jordglob-i-hand.jpg paket.jpg Ung-i-varlden-3.jpg

Kamp för mänskliga rättigheter i världen

Svenska kyrkan stöder människor så att de själva kan försvara sina rättigheter. Vi kämpar mot att kvinnor  och flickor drabbas av diskriminering och vi arbetar med konflikthantering, försoning och för fred.

Ge en gåva

Ge en annan människa nya möjligheter i livet eller stöd i rätt tid. Ditt bidrag gör skillnad för svenskar i andra länder och i internationellt arbete för rättvisa, utveckling och stöd i katastrofer. Tack för din gåva!

Flykting och migration

Idag är miljontals människor på flykt undan konflikt, våld och misär. Vi ger stöd både i Sverige och utomlands. Här kan du läsa om vad vi gör, och hur du själv kan bidra. En del undrar varför Svenska kyrkan engagerar sig i flyktingfrågan. Som medmänniskor och kristna har vi ansvar för att värna varandras liv oavsett bakgrund, tradition eller religion.

Hjälp till genom att sms:a AKUT till 72905 så skänker du 100 kr eller Swisha till 9001223. Skriv AKUT i meddelandefältet.

Tio tips till dig som vill hjälpa en medmänniska.

Ung i den
världsvida kyrkan

Är du mellan 18 och 30 år? Har du ett globalt engagemang? Vill du ut och få nya erfarenheter och perspektiv på tillvaron?

Då ska du söka Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. Då tillbringar du tre månader i en kyrka på andra sidan jordklotet.
Du följer arbetet i kyrkan och delar vardagen med dem som bor på platsen. Välkommen till någon annans vardag! Följ flödet på Facebook

Ansökan senast 1 mars varje år för utresa tre månader kommande höst.

Svenska kyrkan
i världen

Här kan du läsa allt om Svenska kyrkans internationella arbete.

Bloggar skapar opinion

Följ det internationella påverkansarbetet på

Hela världen

Akut torka och svält i Afrika. Hjälp behövs!

Det är den största humanitära katastrofen sedan andra världskriget! Hungerkatastrofen är akut för bl a Nigeria, Sydsudan, Somalia, Etiopien och Uganda. Enorma resurser behövs och biståndsorganisationer och andra aktörer kämpar för att nå fram till de svältande. Svenska kyrkans internationella arbete ökar stödet. Din hjälp behövs: Sms:a SVÄLT till 72 905 så ger du 100kr. Swisha valfritt belopp till 9001223 ange K251 i meddelandefältet. plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223. Märk med K251. Läs mer

Svenska kyrkans internationella arbete.

Handla Fairtrade

Hjälp till att göra världen
lite bättre!

Österhaninge församling är diplomerad Kyrka för Fairtrade och en del av församlingens internationella arbete är Sackéusskåpen som finns i S:t Eskils kyrka, Jordbro kyrka och Vendelsö kyrka. Här kan du handla Fairtademärkta varor från bl a Thailand, Indien, Nepal och ett antal afrikanska länder.

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produkt-märkning som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.