Öppna rum våren 2017: Martin Luther – frihetens profet

solnedgang-6.jpg

”Att ha Luther på axeln” har blivit ett talesätt. Reformatorn Martin Luther har i vår kultur fått skulden för allt som upplevs tungt, strängt och trångt. Men Luther var också en mystiker och en passionerad man. Han talade sig varm om nåd och förlåtelse och om den kristna människans frihet.

År 2017 har det gått 500 år sedan reformationen tog sin början och vårens föreläsningar handlar om Martin Luther och människorna i hans närhet. Vem var han och vad har han att säga oss idag?

Jocke-Nomell.jpg

annikaborg.jpg

Martin Luther Frihetens Profet

En nyskriven dramatisk teaterföreställning om Martin Luthers liv och teologi. Lär känna mannen Luther och de människor som spelade en stor roll i hans liv. Följ med på en händelserik resa i hans tankar, tro och tvivel. Ta del av hans banbrytande tolkning av Bibeln och kristen tro och hans övertygelse om att ingen behöver kämpa för att vara en god kristen - det räcker att tro för att vara rättfärdig inför Gud.

Martin Luther Frihetens Profet spelas av Teatergruppen Seven och är skriven och regisserad av Yvonne Iversen, manusförfattare och teolog. Under föreställningen används rökmaskin och starkt ljus, som kan vara besvärande för astmatiker och epileptiker.

Teater torsdag 23 februari kl 18.30
S:t Eskils kyrka i Handen. Fri entré! ​

Martin Luther - munken som förändrade världen

”När du frestas av depression eller förtvivlan eller någon annan samvetsplåga, då skall du äta, dricka, söka sällskap.” I Martin Luthers bordssamtal framträder en glad, skämtsam och sällskaplig människa – inte den stränga och moraliserande predikant vi ofta gör honom till. Peter Strömmer visar bilder och föreläser om Luthers liv och teologi blandat med olika citat av Luther.

Peter-Strommer-Foto-Ann-Thornblad-2.jpg

Peter Strömmer är präst i Svenska kyrkan, har undervisat om Martin Luther på Ersta Sköndals högskola och leder resor i Luthers fotspår.

Föreläsning torsdag 23 mars kl 18.30
S:t Eskils kyrka i Handen. Fri entré! ​​

Katharina von Bora

Den färgstarka Katharina von Bora levde i Tyskland under den första delen av 1500-talet. Katharinas liv blev mycket omväxlande. Hon växte upp i ett kloster men flydde därifrån. Genom sitt äktenskap med Martin Luther kom hon att under sekler framåt bli en förebild för kvinnor i Nordeuropa.

Birgit-Sjungarmo-web.jpg

Birgit Sjungargård visar bilder och berättar om kvinnan bakom Martin Luther.

Föreläsning torsdag 20 april kl 18.30

S:t Eskils kyrka i Handen. Fri entré! ​​

Bibel-mm.jpg

Nyfiken på Bibeln

En bibelstudiegrupp där vi samtalar kring de frågor och tankar som texterna väcker. Inga förkunskaper krävs. Ingen kostnad. Ledare: Eija Alpimaa Magnusson. Anmälan senast 10/2.

Start torsdag 16/2 kl 17.30 i S:t Eskils kyrka, därefter följande datum: 2/3, 16/3, 30/3, och 27/4. S:t Eskils kyrka.

Nyfiken på Luther

Vi utgår ifrån boken Luther – om kamp och frihet av Carl Magnus Adrian. När författaren tecknar Martin Luthers liv får vi lära känna många olika sidor av den berömde teologen. Vi får möta »den rädde unge studenten, den nyfikne bokmalen, den kategoriske tjockskallen, den ömme själavårdaren, den sinnlige mannen, livsnjutaren, den sökande teologen, den oförskämde skribenten och den ständige lärjungen«. Ledare: Carl Henrik Widlund. Ingen kostnad. Anmälan senast 17/2.

Start tisdag 21/2 kl 19-20.30 i Jordbro kyrka, därefter varje vecka 8 ggr.

Nyfiken på kristen tro

Den kristna tron rymmer en djup och levande andlighet som hjälpt människor att leva under 2000 år - och fortfarande. Vi samtalar om kristen tro och hur vår egen tro ser ut. Ingen kostnad.
Ledare: Attila Neumerker. Anmälan senast 7/3.

Start tisdag 14/3 kl 18.30-20 i S:t Eskils kyrka i Handen, därefter 28/3, 11/4, 25/4, 9/5

Stillhet.jpg

En dag i stillhet

I kyrkans öppna rum får vi vara tillsammans i tystnad, med meditation och musik. Det finns möjlighet till massage. Det kan du boka när du anmäler dig.

Ledare: Eija Alpimaa Magnusson

Kostnad: 150 kr + 250 kr för massage

Anmälan senast 21/3.

Lördag 1/4 kl 9-17 Jordbro kyrka

Längtar du efter en stunds stillhet?

I vår är det premiär för Öppna rum-gudstjänster, en enkel kvällsgudstjänst där du kan hämta kraft inför veckan som kommer. Med utrymme för tystnad, stillhet, meditation, möjlighet att tända ljus och på andra sätt uttrycka vad du bär med dig just för stunden.

S:t Eskils kyrka, söndagarna 19/2 och 14/5 kl 18. Soppa serveras från kl 17.15.

Vandringsskor-2.jpg

Släpp loss din kreativitet

Att skapa något nytt kräver mod och utrymme - och gärna vackra och inspirerande miljöer. Kom och utforska din egen kreativitet i en tillåtande och lekfull atmosfär. Vi tillbringar en vilsam och spännande dag tillsammans där du kan prova på att uttrycka dig genom sång och rörelse, måleri eller genom att skriva. Du kan välja två workshops under dagen – på samma tema eller två olika. Ange vid anmälan vad du helst vill delta i.

Ledare: Sara Bjäde Jarl, Eva-Lisa Oldeberg, Charlotte Persson och Carita Wigell Collmar

Kostnad: 150 kr. Anmälan senast 9/6.
Söndag 18/6 kl 9.30-16.30, Österhaninge församlingshem och Österhaninge kyrka.

Skrivargrupp

Alla har vi en historia att berätta. Varje människa bär inom sig det hon varit med om i sitt liv.

Att skriva om det kan vara ett sätt att komma vidare. Vi utgår ifrån Göran Palms bok: ”Varje liv är värt att skildra”. Ledare: Carita Wigell-Collmar. Kostnad: 320 kronor.
Anmälan senast 10/2 till Studieförbundet Sensus, 073-383 95 09, e-post Mari Abrahamsson

Start torsdag 16/2 kl 15-17, därefter varannan vecka, 7 ggr. S:t Eskils kyrka

Sensus_CMYK_45mm-2.jpg

Vi samarbetar med studieförbundet Sensus

Anmäl dig här via e-post: osterhaninge.anmalan@svenskakyrkan.se eller tel 08-555 670 00. Ange aktivitet, kontaktuppgifter som namn, telefon och e-postadress så att vi lätt kan nå dig med information. Aktiviteter med avgift betalas via hemskickad faktura. För skrivargruppen gäller annan information.