Öppna rum hösten 2017

Tema: Jag vill vara fri!

Frihet är ett tilltalande ord – stort, rymligt och fullt av möjligheter. ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter” säger FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och det stämmer bra med en kristen människosyn. Allt Jesus företar sig syftar till befrielse på något plan. Han har kommit för att människan ska bli fri att leva. I höstens Öppna rum möter vi två föreläsare som speglar frihet utifrån sina egna liv och perspektiv.

"Till frihet är du född, ett gudabarn.
Låt ingen ta din frihet ifrån dig"

Margareta Melin

Jocke-Nomell.jpg

annikaborg.jpg

Vad gör vi med vår frihet?

Aldrig tidigare har världen förändrats lika fort och samtiden bjuder på stora utmaningar men också enorma chanser för oss som individer. Vi har en stor frihet att forma våra egna liv, men vågar vi anta utmaningen?

Mark Levengood är programledaren och författaren som vunnit våra hjärtan genom sin sjungande finlandssvenska och varma humor. En stor del av Marks arbete inom TV, radio och scen har handlat just om vilka möjligheter vi har att förändras som vuxna människor, och hur viktigt det är att den processen äger rum.

Föreläsning torsdag 21 september kl 18.30
S:t Eskils kyrka i Handen. Fri entré! ​

Frihet att bli den jag är

”Jag hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Om jag låtit någon annan skriva mitt livsmanus hade det garanterat gått åt helvete. Nu blev jag min egen manusförfattare och regisserade det liv jag vill leva.”

Alexandra Pascalidou, debattör, programledare och journalist håller en föreläsning om att mejsla fram sina särdrag, finna sin egen kompass och karta och skapa mer liv i livet. Här lär vi oss klassresenärens knep och konsten att förvandla nackdelar till fördelar.

Föreläsning torsdag 12 oktober kl 18.30
S:t Eskils kyrka i Handen. Fri entré! ​​

Pilgrimsvandring

Vi vandrar från Tyresta till Tyresö pilgrimscentrum, ca 1,4 mil. En pilgrimsvandring är både en yttre och en inre vandring, i lugnt tempo. Vandring och samtal blandas med korta reflektioner och vandringssträckor i tystnad. Ledare: Eva-Lisa Oldeberg, Charlotte Persson. Ta med matsäck och bekväma skor. Ingen kostnad.

Mer info vid anmälan, senast 25/9.

Lördag 30 september kl 9.30-16.30.

Bibel-mm.jpg

Nyfiken på kristen tro

Den kristna tron rymmer en djup och levande andlighet som hjälpt människor att leva under 2000 år - och fortfarande. Vi samtalar om kristen tro och hur vår egen tro ser ut. Ledare: Attila Neumerker.

Ingen kostnad. Anmälan senast 25/9.

Tisdagar kl 18.30-20, start 3/10, därefter 17/10, 31/10, 14/11, 28/11. S:t Eskils kyrka

Längtar du efter en stunds stillhet?

Välkommen till Öppna rum-gudstjänster, en enkel kvällsgudstjänst där du kan hämta kraft inför veckan som kommer. Med utrymme för tystnad, stillhet, meditation, möjlighet att tända ljus och på andra sätt uttrycka vad du bär med dig just för stunden.

Söndagarna 17/9, 15/10 och 12/11 kl 18. Fika från kl 17.15. S:t Eskils kyrka

Stillhet.jpg

En dag i stillhet

I kyrkans öppna rum får vi vara tillsammans i tystnad, med meditation och musik. Det finns möjlighet till massage som du kan boka när du anmäler dig. Ledare: Eija Alpimaa Mahnusson och Janine Wenzel.

Kostnad: 150 kr + 250 kr för massage

Anmälan senast 1/11.

Lördag 11 november kl 9-17. Jordbro kyrka

Vandringsskor-2.jpg

Släpp loss din kreativitet

Att skapa något nytt kräver mod och utrymme - och gärna vackra och inspirerande miljöer. Kom och utforska din egen kreativitet i en tillåtande och lekfull atmosfär. Vi tillbringar en vilsam och spännande dag tillsammans där du kan prova på att uttrycka dig genom sång och musik, eller genom att måla. Du kan välja två workshops under dagen – på samma tema eller två olika. Ange vid anmälan vad du helst vill delta i.

Ledare: Eva-Lisa Oldeberg och Charlotte Persson Kostnad: 150 kr. Anmälan senast 13/10.
Söndag 22 oktober kl 9.30-16.30. Österhaninge församlingshem och Österhaninge kyrka.

Anmäl dig här via e-post: osterhaninge.anmalan@svenskakyrkan.se eller tel 08-555 670 00. Ange aktivitet, kontaktuppgifter som namn, telefon och e-postadress så att vi lätt kan nå dig med information. Aktiviteter med avgift betalas via hemskickad faktura. För skrivargruppen gäller annan information.