Österhaninge kyrka

Oh-kyrka.jpg

Österhaninge kyrka är traditionernas kyrka. Här börjar Österhaninge församlings historia på allvar. Den nuvarande stenkyrkan har anor från
1320-talet med nuvarande långhus och lägre och smalare kor.
Tyska Orden tros ligga bakom uppförandet av kyrkan. Tidigare fanns här troligtvis en källa och en träkyrka.

Ljusglob-Oh.jpg

Under medeltiden var Österhaninge en mycket stor socken med djupa skogar, otaliga öar och vida vatten. Vildmarker och vidsträckt skärgård har präglat trakten. Kyrkan byggdes där marken var odlad. Idag är Österhaninge kyrka, med sin fina atmosfär och sitt karaktäristiska lutande torn, en mycket omtyckt förrättningskyrka i livets alla skiften: dop, konfirmation, vigsel och begravning. Intill kyrkan ligger Österhaninge församlingshem som nyligen har renoverats för att bevara sin charm från 1920-talet. Läs mer

Klenod från medeltiden

Österhaninge kyrka är församlingens klenod med stark närvaro av medeltid. Interiören har många historiska sevärdheter, bl.a. en Mariaskulptur i trä, från 1320-1330-talet. Kyrkan var förmodligen invigd till Jungfru Marias ära. En annan medeltida skulptur föreställer en apostel, en av Jesu 12 lärjungar. På grund av att skulpturen saknar attribut går det inte att med säkerhet avgöra vilken av dem. Dopfunten i gotländsk kalksten är troligtvis gjord i samband med kyrkobygget på 1320-talet.

Ovanför vapenhusets port kan vi än idag se en lucka. Denna användes under medeltiden som predikstol för kringvandrande predikanter och munkar samt för allmänna meddelanden.

Kyrkans karaktäristiska vridna och något lutande torn byggdes 1587. Troligtvis har nordanvinden haft sin påverkan under årens lopp på tornets lutning.

Bielkenstiernska koret

Ett dominerande inslag i kyrkorummet är den stora skulpturgrupp till ätten Bielkenstiernas ära som är uppställd i gravkoret och kom på plats år 1683.
Gruppen är ett konstverk av den holländske mästaren Nicolas Millich som var hovbildhuggare hos drottning Hedvig Eleonora på 1660-talet. Verket är ett av Sveriges förnämsta skulpturarbete från stormaktstiden. Själva gravkoret lät byggas 20 år tidigare, år 1663, av Barbro Åkesdotter Natt och Dag, änka till amiralen Klas Bielkenstierna.

Fredrika Bremer

På Österhaninge kyrkogård ligger bygdens stora dotter, författaren, freds- och kvinnokämpen Fredrika Bremer (1801-1865) begravd. Hon kämpade genom sina romaner för kvinnors rätt till att bli myndiga och att få utbilda sig på landets universitet till lärare, läkare och präster. Hennes romaner översattes till många språk vilket gjorde henne världsberömd.

Hon var flitig i nattvardsgången i Österhaninge kyrka. En altarduk med spetsar som systrarna Bremer förfärdigat skänktes till kyrkan. Bremer vistades som barn många somrar på Årsta slott, som då var familjens sommarresidens. Somrar som kom att betyda mycket för Fredrika Bremer. Hon fick på äldre dagar en fristad på slottet och här avled hon också nyårsafton 1865.

Nyrenoverad grav

Fredrika Bremers gravplats är en av de kulturgravar som vi på Kyrkogårdsförvaltningen i Österhaninge församling nu har renoverat.
Gravplatsen består av två stora gravstenar. På den ena står det Fredrika Bremer och på den andra står hennes föräldrars och tre av hennes syskons namn. Graven är omgärdad av pollare i sten med en kätting emellan. Två stora lindar pryder också graven samt en plantering framför Fredrikas gravsten.
En informationsskylt berättar om hennes liv och är uppsatt i anslutning till graven. Bakom texten står Årstasällskapet för Fredrika Bremerstudier.

Ny belysning har satts upp på kyrkogården vilken framhäver karaktären på Bremers grav och resten av kyrkogården på ett helt annat sätt än den gamla belysningen gjorde.

traskulptur-Oh.jpg

Bielkenstiernska-koret.jpg

Fredrika-Bremer.jpg

Fredrika Bremer
målad av Johan Gustaf Sandberg 1843.

Österhaninge kyrka

Klockarlötsvägen 28

137 95 Österhaninge

Kyrkan är öppen för besök på sommaren, från mitten av juni till mitten av augusti, onsdag till söndag kl 12-16.

Vid ev besök andra tider, ring vx.

Telefon vx 08-555 670 00

Telefontid

Måndag-fredag kl 8.00-17.00

Vaktmästare 08-555 670 90

Färdbeskrivning
Klockarlötsvägen 28, Haninge, 2,5 km öster om Västerhaninge.

Väg 73 (Nynäsvägen), avfart väg 257 (Österhaningevägen).
Buss 845 från Västerhaninge pendeltågsstation till hållplats Österhaninge kyrka. Eller buss 839 mot Dalarö, hållplats Österhaninge kyrka. Stor bilparkering finns vid kyrkan.

Informationsfolder

En folder med färgfotografier och beskrivning av kyrkans byggnadshistoria och intressanta interiörer mm finns att köpa i kyrkan för 20 kr. Den finns även i församlingsexpeditionen i S:t Eskils kyrka på Runstensvägen 14 i Handen.