Vigselceremonin

Gästerna går in i kyrkan

Brudparets släkt och vänner sitter redan i kyrkan när brudparet kommer in till pampig musik. Vigselgudstjänsten kan börja. Under vigselceremonin, utspelar sig tre scener, inramat med musik och in- och uttåg ur kyrkan.

brollopsgaster-brudpar-2.jpg

Första scenen

Här sker en presentation av vad ett äktenskap är. Prästen säger:
"Vi är här för att be om Guds välsignelse över er och för att dela er glädje." Prästen läser en text om vad äktenskapet innebär, vad det är att leva tillsammans som gifta. Bibeltexter läses, ibland läser prästen texterna, men det är allt vanligare att också vänner och släktingar läser. Texterna handlar om att lämna sina föräldrar för att bli en egen familj, och där finns beskrivningar av vad kärleken är.

Andra scenen

Brudparet kliver aktivt in i handlingen. Prästen ställer högtidligen frågor till paret. Båda får, var och en för sig, svara på om de väljer att gifta sig med varandra. Den frågan besvarar de med församlingen som vittnen. Sedan lämnar bruden ifrån sig buketten. Ringen överlämnas till prästen.
Ibland kan det vara en best man eller kyrkmarskalk som burit fram ringen. Det vanliga är att man har en ring som brudgummen ger bruden vid vigseln. Samma procedur sker vid vigsel av samkönade par. Man kan också, till exempel om man inte förlovat sig innan, ge varandra var sin ring.
Då prästen bett en bön över ringen/ringarna, håller båda parter ringen och ger sina löften. Prästen kan läsa upp löftena. Inför alla i församlingen lovar brudparet varandra att de vill leva tillsammans.

Tredje scenen

Nu är stunden då brudparet får ta emot omsorg i form av förbön. Först ber prästen en bön för paret - det kan vara en sjungen förbön, "brudmässan". Sedan ber församlingen tillsammans Herrens bön och prästen uttalar Välsignelsen över brudparet. Ofta håller prästen ett tal till de nygifta.

Sedan vänder sig paret om mot sina släktingar och vänner, nu som nygifta. De är i allas uppmärksamhet, oavsett om det är få eller många gäster där, och detta är en stor stund. Gästerna är där för deras skull och de går ut ur kyrkan följda av lyckönskningar. Ute på kyrkbacken gratuleras de nygifta av gästerna.

Därefter följer ofta en bröllopsfest.

Bokning av vigsel/välsignelse

För bokning av vigsel/välsignelse, kontakta vx. telefon 08-555 670 00.

läs mer om