Österhaninge Församling

Vigselsamtalet


Före vigseln träffar paret vigselprästen för att samtala kring vigselns innebörd och tillsammans gå igenom vigselgudstjänsten.

Samtalet handlar ofta om det praktiska, hur ni ska gå och stå, hur ni gör med ringar och bukett, hur gästerna ska sitta och så vidare. Men det finns mer att prata om. Vad äktenskapet innebär, vad som är viktigt i ett liv tillsammans och som ska räcka livet ut.

En del par bär med sig svåra erfarenheter av söndring och kanske är det inte första äktenskapet. Berätta om vad om oroar och gläder. Framför allt vad ni vill uttrycka med att gifta er. Vad ni vill säga sina släktingar och vänner med att gifta er i kyrkan. Prästen är "specialist" på det som ska ske i kyrkan, fråga vad gudstjänsten egentligen står för. Det kan kännas skönt att få berätta vad man själv tänker och funderar över.

Ett sätt att tänka efter före

Vigselsamtalet kan vara ett sätt att tänka efter före, så att tankar och känslor kommer med och inte dränks av nervositet eller rädsla att göra "fel" i kyrkan.
När ni i lugn och ro talat igenom om hur ni ska göra och om meningen och symboliken, då är det lättare att vara närvarande helt och fullt i det som sker i kyrkan. Ni kan lita på att prästen håller i det hela, eftersom ni talat igenom allt tillsammans. Prästen är en samarbetspartner i något av det viktigaste och roligaste man gör i livet. Det är bra att se till att ni får träffa prästen i god tid före vigseln. Tänker ni trycka upp ett kyrkoprogram till vigseln, stäm alltid av med präst och musiker innan tryckning.

Bokning av vigsel/välsignelse

För bokning av vigsel/välsignelse, kontakta vx telefon 08-555 670 00.

läs mer om

   
   

Österhaninge Församling • Besöksadress: Runstensvägen 14, 136 38 Handen • Postadress: Box 113, 136 22 Haninge • Tel vx 08-555 670 00

Tillbaka till toppen