dop
dop_846.jpg

Guds kärleksförklaring

Genom dopet fogas vi in i livets stora sammanhang, i gudsgemenskap.
Dopet är Guds omfamning, Guds löfte om att vara med under alla livets dagar, oavsett vad som händer. Att bli döpt är att bli räddad från livets yta till dess djup, från ondska till det goda och från döden till livet. Dopet är Guds kärleksförklaring till varje människa. För föräldrar är dopet många gånger också en tacksamhetshögtid, att man fått bli förälder till just denna lilla människa. Som förälder vill man ge sitt barn det bästa, en del av ett sammanhang som står för något gott och rymmer värderingar man sätter värde på. Allt det föräldrar känner är omslutet av dopets löfte om trygghet.

Att döpas

Dopet är ett sakrament, en helig handling. Det kallas så för att Jesus själv instiftade det. Dopet är en viktig tradition, som binder ihop släktena i nuet och i det förgångna. Prästen frågar efter barnets namn, men dopet är inte en namngivningsakt. Namnet nämns för att påminna om att dopet är något personligt, det gäller just denna människas liv.

Dopbild.png

I församlingskalendern kan du boka dop. Hittar du ingen tid som passar i kalendern eller har frågor, kontakta oss gärna. Tel 08-555 670 00.

Blanketter

Vårdnadshavares samtycke

Inträdesblankett barn

En del av något större

I dopfunten hälls vatten, en symbol för livet och en förutsättning för allt levande. Genom att tre gånger ösa vatten på barnets hjässa döper prästen: "I Faderns, Sonens och den helige Andes namn".

Dopgudstjänsten fortsätter med att prästen säger, ofta genom att hålla upp barnet inför församlingen: "Vi välkomnar dig in i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan."

Genom dopet blir Svenska kyrkan en del av nätverket runt den döpta. Församlingen kommer att finnas med i bön och omsorg, framför allt i form av inbjudan till barnverksamhet, gudstjänster och övrigt församlingsliv.

dop

Vad kostar det?

Det kostar inget att döpas oavsett om dopet sker i den egna församlingen eller någon annanstans.

Medlemskap

Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem i kyrkan. Dopet är den vanligaste vägen in i Svenska kyrkan. Som föräldrar eller annan vårdnadshavare kan ni också meddela att ni vill att ert barn ska vara medlem i kyrkan, barnet får då senare erbjudandet att döpas. Boka dop i församlingskalendern.

Dopsamtal

Inför dopet träffar ni prästen för att prata om vad dopet är och innebär. Då kan ni även även gå igenom dopgudstjänsten, välja psalmer tillsammans och komma överens om vem som gör vad under gudstjänsten.

Faddrar

Föräldrarna ber ofta någon person de vill ska spela en speciell roll i barnets liv att vara fadder. Det är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor/gudfar. Att vara fadder innebär att man känner lite extra ansvar för sitt "gudbarn", det är en gåva att förvalta efter bästa förmåga. Enligt Svenska kyrkans kyrkoordning ska en fadder "vara döpt och villig att dela barnets kristna uppfostran". Men faddern behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan. Läs mer om fadder på Svenska kyrkans hemsida

Vuxendop

Ofta förknippar man dopet med det nyfödda barnet, men Svenska kyrkan är den kyrka i Sverige som döper flest vuxna. Som vuxen kan du anmäla att du vill tillhöra Svenska kyrkan och samtidigt begära undervisning om kyrkans tro, bekännelse och lära som förberedelse inför dopet. Boka dop församlingskalendern.

Dopkläder

Det lilla barnet har en dopklänning som är ganska lång. Dopklänningen symboliserar att det lilla barnet ska växa till sig i kunskap om vad dopet innebär.
En tonåring eller vuxen bär gärna finkläder med något vitt inslag i. Det vita påminner om den förlåtelse och renhet som Gud ger i dopet.

Det finns möjlighet att låna en dopklänning från församlingen. Ni betalar en deponiavgift på 200 kr som återfås när dopklänningen lämnas tillbaka, tvättad och struken. Se bild på dopklänningarna.

För bokning av dopklänning, ring 08-555 670 00.

Om dop

Svenska kyrkan erkänner alla andra kristna samfunds dop. Dopet gäller en gång för alla och görs därför aldrig om.

Ordning dopgudstjänst

Se ordning dopgudstjänst